De Impact van Family Farms Inc in de Filipijnen

Sinds 2018 ondersteunt het Dutch Good Growth Fund (DGGF) – Financieren lokaal mkb het Capital 4 Development Asia Fund (C4D Asia Fund). Het C4D Asia Fund investeert in verschillende sectoren, met een focus op klimaatactie, het verbeteren van het levensonderhoud voor achtergestelde gemeenschappen en gendergelijkheid. Een van de opvallende investeringen is Family Farms Inc., een klein en middelgroot bedrijf (mkb) dat zich inzet om de positie van Filipijnse rijstboeren te versterken.

Rijstteelt in de Filipijnen

De Filipijnen, met een bevolking van meer dan 100 miljoen en een jaarlijkse groei van 2%, beschouwen rijst als een basis- en zeer gevraagd product. Ondanks de cruciale rol in het dieet, worstelen rijstboeren in de Filipijnen vaak met armoede vanwege onvoldoende inkomsten uit rijstproductie. Ze kampen met uitdagingen zoals lange droogte zonder overheidssteun of subsidies, onvermogen om prijzen te beïnvloeden en een zwakke positie in de marktketen.

Family Farms Inc. heeft als doel om de status van Filipijnse rijstboeren te verbeteren door hen te betrekken bij biologische rijstteelt. Opgericht als een privébedrijf in februari 2015 op het eiland Negros, begon Family Farms Inc. met het produceren van kleine testbatches van verschillende rijstvariëteiten, strikt volgens biologische landbouw- en verwerkingsnormen. In 2016 sloot Family Farms Inc. een overeenkomst met de National Irrigation Administration (NIA) om een ongebruikte rijstmolen in Bago City, Negros Occidental, te exploiteren. Deze faciliteit bevindt zich in een geïrrigeerd rijstproductiegebied dat wordt ondersteund door ongeveer 200 kleine boerengezinnen.

Met de investering van C4D kon het bedrijf zijn eerste biologische rijstmolen en een kleurensorteerder voor rijstverwerking verwerven, naast het op de markt brengen van zijn producten zoals bedacht door de oprichters.

Beeld: ©C4D Asia Fund

De impact van Family Farms Inc.

Door de samenwerking met de boerenvereniging heeft Family Farms Inc. de faciliteit voor biologische rijstverwerking verbeterd en verder in gebruik genomen, wat het de eerste in zijn soort op het eiland Negros maakt. De faciliteit is nu uitgerust met moderne rijstmolens en kleurensorteermachines, die meer dan 500 biologische rijstboeren kunnen ondersteunen en hun inkomen kunnen verhogen door hoogwaardige biologische rijstgewassen te produceren.

Het bedrijfsmodel van Family Farms Inc. richt zich op het vermarkten van biologische rijst. Om zich te onderscheiden van andere rijstmolenaars en handelaren, maalt het bedrijf uitsluitend rijst die biologisch is geteeld en gecertificeerd, of in-conversie (boerderijen die minstens 12 tot 24 maanden volgens biologische principes produceren). Door zich te concentreren op biologische rijst en de certificering ervan, streeft Family Farms Inc. ernaar de waarde van zijn producten te verhogen en premium prijzen te bieden aan zijn kleine boerenleveranciers. In 2023 ondersteunde Family Farms Inc. 178 kleine boeren via dit bedrijfsmodel.

Het merendeel van de biologische rijst wordt verkocht aan stedelijke gebieden binnen de Filipijnen en voor export. Family Farms Inc. zorgt er ook voor dat lokale consumenten profiteren van gezondere rijst, waardoor de voedselzekerheid en -veiligheid worden verbeterd. De in-conversie rijst concurreert op de lokale markt met conventionele rijst, en de leverende boeren van Family Farms Inc. hebben de mogelijkheid om biologische rijst terug te kopen voor hun huishoudelijk gebruik tegen maalkosten. In 2023 bedroeg de totale waarde van de transacties meer dan 550.000 USD.

Met de fondsen die zijn opgehaald via C4D Partners, ondersteund door DGGF, breidt Family Farms Inc. zijn activiteiten nu verder uit in de regio.