DGGF en Salkantay Exponential Fund: Twee Jaar van Impactvolle Samenwerking

Sinds september 2022 werken het Dutch Good Growth Fund (DGGF) – Financieren lokaal mkb en het Salkantay Exponential Fund (Salkantay) samen om groei en innovatie in de MKB-sector binnen Peru en Colombia te bevorderen. Salkantay is vooral gericht op het investeren in startups die de levenskwaliteit verbeteren door innovatieve oplossingen in de onderwijs- en gezondheidssectoren te bieden. Nu deze samenwerking haar derde jaar ingaat is het een uitgelezen moment om te reflecteren op de behaalde successen.

Spotlight op MKB succesverhalen

Gedurende de afgelopen twee jaar heeft Salkantay niet alleen significante vooruitgang geboekt, maar heeft het ook extra durfkapitaalinvesteringen in de regio gestimuleerd. Het fonds verschaft essentieel kapitaal aan startende ondernemers die belangrijke regionale uitdagingen aanpakken. Dankzij toegenomen digitale connectiviteit en technologische vooruitgang hebben deze ondernemers hun werkzaamheden kunnen uitbreiden en belangrijke werkgelegenheidskansen gecreëerd, met name voor jongeren.

  • Aprendre Institute: Een technologie-gedreven opleidingsinstituut dat meer dan 30 cursussen aanbiedt verdeeld over zes beroepssectoren, waaronder ondernemerschap, gastronomie, welzijn, handelsvaardigheden, en schoonheid & mode. Aprendre's innovatieve aanpak omvat interactieve video's, praktische activiteiten en live lessen, die inspelen op de kritieke behoefte aan beroeps- en handelsvaardigheden in de regio.
  • Cultivo: Een platform voor het initiëren van natuurkapitaalprojecten, dat een cruciale rol speelt in ecologische restauratie, koolstofvastlegging en het uitbreiden van natuurlijk kapitaal door innovatieve projecten en softwareoplossingen. Cultivo's inspanningen zijn essentieel in het aanpakken van de wereldwijde uitdaging van teruglopende natuurlijke hulpbronnen en het voldoen aan CO2-reductievereisten door natuur-gebaseerde oplossingen.
  • Prestamype: De grootste fintech leningverstrekker voor micro- en kleine ondernemingen in Peru, biedt een scala aan financiële producten. Hun ecosysteem streeft ernaar de financiële markt voor MKB's in Peru en de regio te leiden, waarbij inefficiënties waarmee MKB's te maken hebben bij het verkrijgen van financiering worden aangepakt.
Beeld: ©Cultivo

Aanvulling Versterking van Gender Lens Investing bij Salkantay Exponential Fund

Sinds de samenwerking met Value for Women en de ondersteuning van DGGF, heeft Salkantay vooruitgang geboekt in het integreren van een genderfocus in hun investeringsproces. Hoewel het nog in de beginfase is, is de feedback van de portefeuillebedrijven die betrokken zijn bij de initiële fase uitzonderlijk positief geweest. Deze bedrijven hebben de waarde erkend van discussies over genderinclusiviteit, die hen in staat hebben gesteld om eerder onopgemerkte uitdagingen in hun bedrijfsvoering en klanteninteracties te identificeren en aan te pakken.

Kijkend naar de toekomst, is Salkantay toegewijd om zijn impact op dit gebied te verdiepen. Ze zijn van plan hun expertise en capaciteiten te verbeteren om hun portefeuillebedrijven beter te kunnen ondersteunen in meer genderbewust ondernemerschap. Dit omvat het ontvangen van aanvullende technische ondersteuning van DGGF om meer uitgebreide ondersteuning te bieden. Hun doel is niet alleen om de genderfinancieringskloof te dichten, maar ook om systemische verandering binnen het ecosysteem te katalyseren. Ze streven naar een meer inclusief en gelijkwaardig landschap in de regio, en zichzelf te positioneren als een leider in genderlensinvesteringen. Naast hun externe inspanningen is Salkantay toegewijd om deze waarden binnen hun eigen organisatie te belichamen. Ze zijn gericht op het vergroten van vrouwelijke vertegenwoordiging in besluitvormende rollen binnen hun fonds, om ervoor te zorgen dat hun team de diversiteit en inclusiviteit weerspiegelt die ze in de bredere markt willen bevorderen. Recent is Lucia Montalvo Castro benoemd tot Partner, wat hun inzet laat zien om hun organisatie ook op alle niveaus meer gender gebalanceerd te maken.

Door deze initiatieven, ondersteund door DGGF, investeert Salkantay niet alleen in bedrijven, maar neemt het ook actief deel aan de creatie van een meer rechtvaardige en welvarende toekomst voor alle belanghebbenden in het Latijns-Amerikaanse ondernemers-ecosysteem.

Beeld: ©Salkantay Ventures